Skip to content

Azure Automation – Part 0:Giriş

Azure Automation – Part 0:Giriş

Azure Automation, Infrastructure as a service (IaaS) ve Platform as a service (PaaS) gibi aldığınız hizmetlerin Azure içerisinde uzun çalışan, hata eğilimi olan ve sık sık tekrarlanan görevleri düzenli olarak gerçekleştiren bir servistir. Bu makale serisi içerisinde Azure Automation hakkında sık sorulan sorulara cevap vermeye ve genel alt yapısını incelemeye çalışacağız. Makale serisine başlamadan önce size Anıl Erduran’ın ” Microsoft Automation Dün Bugün ve Yarın” adlı yazısını okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Şimdi ise yarını detaylandırmaya başlayabiliriz.

Bu servisi kullananlar zaman, maliyet avantajı ve iş güçü kazanır. Bulut ortamlarında düzenli olarak gerçekleştirdiğiniz görevler için, (Provisioning ve Scale VM, Web Sites, Test Environment vb.) hiçbir insan müdahalesi olmadan hatasız, istenilen veya belirli aralıklarla gerçekleşmesini sağlar.

Azure Automation Windows Powershell Workflow söz dizimine uygun olarak yazılmış Runbook aktiviteleri kullanır. İhtiyacımızdan dolayı Workflow yazıldığı zaman bunu arka tarafta Windows Workflow Foundation (WWF) tarafından yürütüldüğünü söylemekte fayda var. Service Management Automation (SMA) ile Azure Automation benzerlik göstermektedir. İkisi de Windows Powershell Workflow ile geliştirilen Runbook aktivite biçimini kullanırlar. Azure Automation içerisindeki Runbook aktiviteleri Public Cloud Resource ve Azure ile ilgili powershell cmdlets ailesine erişim sağlarken, Service Management Automation (SMA) üzerinde bulunan Runbook’lar Windows Azure Pack’in parçalarına ve Azure Pack cmdlet’lere ihtiyaç duyar. Makalemiz içerisin de geliştireceğimiz Runbook aktiviteleri sayesinde, Azure Automation ihtiyaç duyulan zamanlar içerisinde ilgili sunucuların hizmet vermesini sağlayarak aldığımız hizmetin maliyetlerini azaltacak. Kaba bir matematik ile bunlara çok basit örnekler verelim.

Azure, Virtual Machine hizmetini aylık olarak kullanıcılarına sunmakta. Ancak bu hizmetin maliyet hesaplaması gizli bir sır barındırıyor. Maliyet kullanıcılara stabil olarak değil, kullandıkları kadar yansıyor. Geliştirdiğimiz Runbook sayesinde bu sırrı ortaya çıkartacağız. Örnek olarak A3 tipinde bir Virtual Machine alındığında, aylık maliyeti yaklaşık olarak 270($) dolardır. Bir ayda 720 saat olduğunu düşünürsek, bu hizmetin saatlik masrafı kabaca 0,375($) dolara denk gelmektedir. Saatlik masrafı gözünüzde küçük gözükebilir ancak birazdan geçeceğimiz derin hesaplar sonucu maliyetin küçük olmadığını göreceksiniz.(Yaptığımız veya bir sonraki yapacağım hesaplamalarda ay 30 gün olarak alınmıştır.) Örnek aldığımız sanal makinenin şirket içerisinde hizmet verdiği saatlerinin 09:00 – 18:00 arasında olduğunu varsayalım. Kullanılan sanal makinenin günün sadece 9 saati çalışmasına karşın, şirket sanal makineyi Azure üzerinde tüm gün hizmet olarak alıyor, saat ayrımı yapmıyor. Bu sebepten dolayı ödeyeceği 3,375 ($) dolar miktarı, 9 ($) dolara yükseliyor ve bu hesap ise sadece günlük kısmı. Aylık olarak hesaplamada ise, normal ödenmesi gereken miktar 101($) dolardır. Arada oluşan 169($) dolar farkı, yıllık olarak bakıldığında 2.028($) dolara yükseliyor. Geliştireceğimiz Runbook sayesinde, sanal makinenin sadece çalışması gerektiği saatler içerisinde çalışarak, maliyetten tasarruf etmemizi sağlayacaktır.

Azure Automation içerisinde oluşturduğumuz Runbook’lar ile On-Premises Datacenter yönetmeniz mümkün değil. Şimdiler de ismini çok sıklıkla duyduğumuz Operation Management Suite ile beraber artık Hybrid Runbook Server kavramı hayatımıza girmiş durumdadır. Azure Automation içerisin de buluanan Runbook’lar ile artık On-premises içerisin de Hybrid Runbook Worker olarak belirlenen sunucu tarafından uygulanabilir durumdadır. Operation Management Suite olması şartıyla, yüklenen bir Agent sayesinde gösterdiğiniz sunucuyu Hybrid Runbook Worker olarak belirtebilirsiniz. Aşağıdaki resim ile bu senaryonun kafamızda kısa süreliğine de olsa gerçekleşmesini istiyorum.

Azure Atuomation serisine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

  • Azure Automation – Part 1 – Automation Account Oluşturulması
  • Azure Automation – Part 2 – Assets Kullanımı
  • Azure Automation – Part 3 – Runbook Kullanımı
  • Azure Automation – Part 3.1 – Runbook Kullanımı
  • Azure Automation – Part 3.2 – Runbook Kullanımı