Skip to content

Office 365′de Multi Factor Authentication(MFA)-Part 3

Office 365′de Multi Factor Authentication(MFA)-Part 3

Kullanıcılar ve Multi-Factor Authentication

Yapılan ayarlamalar sonucunda son kullanıcı tarafında da yapılması gereken bazı konfigürasyonlar vardır. İlgili kullanıcı hesap bilgilerini girdikten sonra MFA için gerekli bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Şekilde kullanıcının hesap bilgisi girildikten sonra kullanıcıyı ekran görünmektedir. “Şimdi ayarlayın” seçeneği ile devam edilmesi durumunda kullanıcı kişisel ayyarlamalarını yapacaktır. “Oturumu kapatın ve başka bir hesapla oturumu açın” seçeneği ile kullanıcının oturumu kapatmasını ve başka bir hesap ile oturumu açması sağlanacaktır. “Şimdi ayarlayın” ile devam edilecektir.


“ek güvenlik doğrulaması” başlığında kullanıcının kişisel bilgilerinin girilmesi sağlanır. Burada kullanıcıya ait telefon numarası bilgisi girilmelidir. Bu telefon bilgisi MFA için iki farklı method için kullanılır. Bunlardan birisi “Kısa mesajla bana bir kod gönder” ile kullanıcıya tek seferlik kodun SMS yolu ile gönderilmesi sağlanacaktır. “Beni ara” seçeneği ile de girilen telefon numarasına bir arama gelecek ve ‘#’ tuşuna basılması istenilecektir. “ileri” ile devam edilecektir.


Kullanıcı tarafından telefon bilgisinin girilmesi ve MFA methodunun seçilmesinden sonra, girilen telefon bilgisinin doğru olup olmadığına dair bir ekran kullanıcıyı karşılayacaktır. “Şimdi doğrula” ile devam edildiğinde kullanıcın girmiş olduğu telefon numarasına kod gelecektir. Bu kodun girilmesi ile telefonun onaylama işlemi de gerçekleşmiş olacaktır.


Doğrulama işleminin tamamlanmasının ardından tarayıcı kullanılmayan uygulamalar (Outlook, Lync gibi) için bir app parolasının üretilmesi ile ilgili arayüz kullanıcıyı karşılayacaktır. Sonuçta MFA etkinleştirildiği durumlarda bu uygulamalar içinde parola üretilmesi gerekmektedir.


Gerekli işlemlerin yapılmasının ardından kullacının hesap bilgilerini girmesi ve seçmiş olduğu ayarlar doğrultusunda onay kodunun SMS olarak gönderimi gerçekleştir. Şekildeki arayüze bu kodun girilmesi gerekmektedir.


Kullanıcı yapılan ayarlarmalar ile ilgili değişiklik yapması gerektiğinde Office 365 portalında “”Office 365 settings” başlığı altından yapabilecektir. Şekilde de görüldüğü üzere kullanıcının ayarlar bölümünde “Additional security verification” başlığı gelmiştir. Burada “update my phone numbers used for account settings” ile kullanıcının gerek telefon numarasını gerek MFA methodunu değiştirilme işlemi gerçekleştirilir.


Kullanıcı MFA ile ilgili yaptığı ayarları görebildiği değiştirebildiği ya da etkinleştirebildiği arayüzdür. “what’s your preferred option” başlığı altında MFA methodları yer almaktadır. Kullanıcı parola ile kimlik doğrulamasından geçtikten ikinci kimlik doğrulama katmanının nasıl yapılacağına dair bilginin girildiği arayüzdür. “Phone call or text message” başlığı altında kullanıcının aranması ya da SMS gönderimi gibi durum söz konusu olduğunda hangi telefon numarası ile iletişime geçileceğine dair bilginin girildiği arayüzdür. “Mobile App” ile de akıllı telefonlara Multi-Factor Authentication app uygulamasının yüklenerek kimlik doğrulamasının sağlanacağı arayüzdür.