Skip to content

OneDrive ile Group Policy Kullanma – Computer Configuration

OneDrive ile Group Policy Kullanma – Computer Configuration

Office 365 hizmetlerinden OneDrive for Business, kullanıcılara depolama alanı sağlamanın yanında ortak çalışma özellikleri de sunmaktadır. Kullanıcılar tarafından aktif kullanılan bu hizmete son bir yıl içerisinde önemli güncelleştirmeler gelmiştir. Next Generation Client sayesinde hem performans hem de güvenlik ve stabilite sağlanmıştır. Birçok avantajı sayesinde OneDrive for Business birçok firma tarafından yönetilmek istenilmektedir. Haliyle BT ekipleri tarafında yönetimsel görevleri de beraberinde getirmiştir. Bu noktada öncelikle OneDrive uygulamasının kurulması ve konfigüre edilmesi gerekmektedir. Kurulum ile ilgili ilgili linkten detaylara ulaşılabilir. OneDrive ile ilgili firmaya özel ayarların yapılandırılması noktasında ise Group Policy ayarları kullanılabilmektedir.
OneDrive ile Group Policy Kullanma

Group Policy ile OneDrive’ı yönetmeye başlamadan önce, OneDrive Deployement Package yükleyip OneDrive.admx ve OneDrive.adml dosyalarını Group Policy Central Store’a yüklenmesi gerekmektedir.

Bu ilkeler, etki alanınızdaki, OneDrive senkronizasyon uygulamasının (OneDrive.exe) tanıdığı bilgisayarlarda kayıt defteri anahtarlarını ayarlayarak çalışır.

NOT: Bir ayarı etkinleştirildiğinde veya devre dışı bırakıldığında, karşılık gelen kayıt defteri anahtarı, etki alanındaki bilgisayarlarda güncellenir. Daha sonra ilkeyi “Not configured” olarak ayarlarsanız, ilgili kayıt defteri anahtarı değiştirilmez ve etkin ilke ayarı değişmez. Bu nedenle, bir ayarı yapılandırdıktan sonra, ilerleyen politikalar için “Enabled” ve “Disabled” ayarları kullanılmalıdır.

Computer Configuration (Bilgisayar Yapılandırma) İlkeleri

Bilgisayar Yapılandırma ilkeleri Computer ConfigurationPoliciesAdministrative TemplatesOneDrive altında bulunabilir.

OneDrive.exe’nin kullandığı karşıya yükleme bant genişliğinin maksimum yüzdesini ayarlama

OneDrive.exe’nin kullandığı yükleme bant genişliğinin maksimum yüzdesini ayarlama ilkesi, OneDrive senkronizasyonunun yüklemek için kullanacağı bilgisayarda mevcut bant genişliğinin maksimum yüzdesini yapılandırmanıza izin verir. (OneDrive yalnızca dosyaları senkronize ederken bu bant genişliğini kullanır.) Bir bilgisayarda mevcut olan bant genişliği sürekli olarak değişmektedir, burada belirlenen yüzde sayesinde senkronizasyon gerçekleşirken arka planda bant genişliği kullanılabilirliklerinde artış ve azalmaya cevap vermesine izin verilir. OneDrive eşitlemesine izin verilen bant genişliği yüzdesi ne kadar düşük olursa, bilgisayar o kadar yavaş senkronizasyonu tamamlar aynı zamanda senkronizyon sırasında Bilgisayar belirli processleri gerçekleştiği için bilgisayarın performansını da etkileyen bir ayardır. % 50 veya daha yüksek bir değer önerilmemektedir. Varsayılan en yüksek yüzde 99′dur. Senkronizasyon, periyodik olarak senkronizasyon motorunun bir dakika boyunca tam hıza çıkmasına ve ardından bu ayar tarafından ayarlanan yükleme yüzdesine göre yavaşlamasına izin vererek yükleme sınırlamasını sağlamaktadır. Bu, iki önemli senaryo sağlar. İlk olarak, çok küçük bir dosya hızla yüklenecektir, çünkü senkronizasyon mümkün olan en yüksek hızda dosyaları aktaracaktır. İkincisi, uzun süren herhangi bir yükleme için senkronizasyon, yükleme hızını bu ayar tarafından belirlenen yüzde değeri üzerinden optimize etmeye devam edecektir.

Bu ayarı etkinleştirilmesi ile, bu politikadan etkilenen bilgisayarlar belirlenen maksimum bant genişliği yüzdesin kullanır.

Bu ayarı devre dışı bırakılması durumunda, bilgisayarlar hizmet tarafından belirlenen maksimum bant genişliği yüzdesini kullanacaktır.


Kullanıcıların, bilgisayardaki dosyalara erişmek için uzaktan dosya fetch (getirme) özelliğinin kullanılmasını önleme

Kullanıcıların, bilgisayar ilkelerindeki dosyalara erişmek için uzak dosya fetch (getirme) özelliğini kullanmasını önleme, Microsoft hesaplarıyla OneDrive.exe’ye giriş yaptıklarında kullanıcıların fetch (getirme) özelliğini kullanmalarını engellenmesini sağlar. Fetch(getirme) özelliği kullanıcıların OneDrive.com’a gitmesini, şu anda çevrimiçi olan ve OneDrive Sync uygulamasını çalıştıran bir Windows bilgisayarını seçmelerini ve tüm kişisel dosyalarına bu bilgisayardan erişilmesini sağlar. Varsayılan olarak, kullanıcılar fetch(getirme) özelliğini kullanabilirler.

İki politika var – biri 32-bit bilgisayarlar için ve bir de 64-bit bilgisayarlar içindir.

Bu ayarın etkinleştirilmesi ile, kullanıcıların fetch(getirme) özelliğini kullanmaları engellenir.

Bu ayarın devre dışı bırakılması ile kullanıcılar, fetch(getirme) özelliğini kullanabilir.


Referans: https://support.office.com/en-us/article/Administrative-settings-for-the-new-OneDrive-sync-client-0ecb2cf5-8882-42b3-a6e9-be6bda30899c