Skip to content

Powershell ile PowerBI kullanarak Real Time Dashboard yaratılması – Part 2

Powershell ile PowerBI kullanarak Real Time Dashboard yaratılması – Part 2

Yazımızın ilk bölümünde Powershell içerisinden PowerBI içerisine erişebilmek için ilgili modülü kurulumu ve bu modül ile gelen cmdlet detaylarını inceledik. Şimdi ise, Powershell içerisinden aldığımız sonuçları PowerBI üzerindeki dashboard içerisinde anlık olarak gönderebilmemiz için bir PowerBI hesabına ihtiyacımız bulunuyor. Hesap bilgileri ile alınan Token sayesinde PowerBI REST API’dan faydalanıp erişimi gerçekleştirebileceğiz.

Powershell ile PowerBI içerisine Authentication işlemleri

PowerBI API kullanıcının kimliğini doğrulamak için Azure Active Directory ve OAuth 2.0 kullanır. Power BI client app sayesinde kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirebiliriz. PowerBI REST API faydalanabilmek için Azure Active Directory üzerinden authentication işlemlerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Azure Active Directory tarafında PowerBI Client app tanıtıp, gerekli kullanıcılara izin verdikten sonra, ClientId ve Token sayesinde Power BI REST API kullanmaya başlayabiliriz.

Register Power BI Client App

Programlama dillerini (c#, powershell ve diğer) kullanarak PowerBI REST API faydalanmak için Azure Active Directory içerisinden Application eklememiz gerekiyor. Azure Management Portal içerisinden Azure Active Directory tabı içerisine gidelim ve uygulamamızı ekleyelim.

Azure Active Directory tabına geldiğimiz zaman hizmet aldığımız dizin hizmetlerini görmektesiniz. Benim şuna sadece mevcut dizin hizmetimden faydanalacağım. Eğer birden fazla dizin hizmeti alıyorsanız istediğinizi seçebilirsiniz. Azure Active Directory girdikten sonra, Application tabında gelip eklemeye başlayalım.

“Add” butonuna basıktan sonra bu kısımda “Add an application my organization is developing” kısmını seçip “Native Client Application” seçiyoruz. Application bir isim veriyoruz. Ben “PowerBIApp” olarak girdim.

“Native Client Application” seçtikten sonra, bir sonraki adımda karşımıza “Redirect URI” ekranı gelecektir. Bu kısımda dikkat etmemiz gereken yer URI adresinin doğru olmasıdır. Bu sayede authentication işlemleri gerçekleşecektir.

“Redirect URI” ekranında “Azure Active Directory” ile “Oauth 2.0” kullanarak authentication işlemlerini yapabilmemiz için girmemiz gereken adres;

Redirect URI : “https://login.windows.net/common/oauth2/authorize” şeklinde girilmedir. Diğer yöntemler için tıklayınız. Gereken bilgileri doldurduktan sonra “Complete” butonuna basıp Client App ekleme işlemini bitiriyoruz.