Skip to content

Yammer Kullanıcıları için Office 365 Kimliğinin Zorlanması

Yammer Kullanıcıları için Office 365 Kimliğinin Zorlanması

Office 365′in core servislerinden biri olan Yammer sayesinde kullanıcılar sosyal ağ ortamını kurumsal anlamda kullanabilirler. Yammer temelde firmalara kurumsal ağ sağlayarak kullanıcıların birbirleri ile iletişimini ve firmalarına ait yenilikleri ya da gelişimlerini de sosyal ağdan takip etmelerine olanak sağlamaktadır. Office 365 panellerinde varsayılanda kapalı gelen Yammer servisi, Office 365 panellerinden aktif edilir ve aktif edildikten sonra kullanıcılara otomatik lisans atandığı için kullanıma başlamaktadırlar. Application launcher’larına gelen Yammer uygulamasına kullanıcılar oturumlarını açarken aşağıdaki adımlar ile oturum açmaktadırlar.


Yammer core servisine kullanıcıların oturum açmaları ile ilgili yeni özellik daha geldi. Office 365 kimliklerini zorunlu kılma özelliği. Bu özellik Yammer servisine diğer Office 365 servisleri gibi sorunsuz bağlanılmasını ve kullanıcı yönetimi adına Office 365 kullanıcılarına tek kimlik ile bu servislere erişim imkanı sağlar. Yammer’da Office 365 kimliğini zorunlu kılarak ve Office 365 için federe kimlik kullanımını konfigüre ederek. ,yöneticiler Yammer’ın da içinde olduğu Office 365′in tüm servislerinde Single Sign-On (SSO) yapabilme yeteneğine sahip olacaklardır. Daha önce SSO mekanizmasını federe mimari ile sağlayabilirken Yammer alt yapısında SSO yapısını kurmak Microsoft’un desteği ile yapılandırılabiliyordu. Bu özellik sayesinde yöneticiler SSO alt yapısını Yammer’da daha kolay entegre edebileceklerdir.

Office 365 Kimlik Zorlaması ile Yammer’ın Çalışma Mimarisi

Aşağıdaki flowchard’da Office 365 kimlik zorlaması aktif edilen ve edilmeyen Yammer ortamlarında kullanıcıların Yammer uygulamasına bağlanırken geçirdikleri döngü gösterilmiştir.


  1. Kullanıcılar Yammer’da oturum açmaya çalışır ve oturum açma bölümü gelir.
  2. Kullanıcılar, mail adreslerini girerler.
  3. Office 365 kimliği zorlanmış ise Office 365 kimliği ile giriş yapacaktır. Eğer federe kimlik doğrulama modeli entegre edilmiş ise SSO alt yapısı ile oturumlarını açacaklardır.
  4. Yammer’ın varsayılan ayarı olan Office 365 kimliğinin zorunlu kılınmadığı durumlarda, eğer kullanıcı Office 365 kullanıcı hesabını Yammer uygulaması ile bağlanmış ise Office 365 hesabı ile oturumunu açabilecektir.
  5. Yammer’ın varsayılan ayarı olan Office 365 kimliğinin zorunlu kılınmadığı durumlarda, kullanıcı Office 365 kimliği ile Yammer uygulamasına bağlamamış ise kullanıcının Yammer kimliği(mail ve parola) ile oturumunu açabilecektir.

Aşağıdaki tablo, Yammer uygulamasında Office 365 kimliğinin zorunlu olduğu ya da olmadığı durumlar ile ilgili oturum açarken kullanıcı davranışlarını göstermektedir.

Is Office 365 identity enforced? Is there an Office 365 account for that user’s email address? What happens when the user logs in:
Yes Yes The user is prompted to log in with his or her Office 365 identity.
No Yes The user is prompted to log in with his or her Office 365 identity.
No No The user is prompted to login with his or her Yammer identity (email and password).

Yammer uygulamasında varsayılanda açık olmayan bu özellik, Yammer yöneticileri tarafından Yammer’daki yönetim panelinden yapılması gerekmektedir. Bunun için “Security settings” bölümündeki “Enforce Office 365 Identity in Yammer” başlığındaki “Enforce Office 365 identity in Yammer” işaretlenmelidir.

Office 365 kimliğinin zorunlu kılınmak istenilmesi ile şekildeki arayüz kullanıcıları karşılayacaktır. Bu özellik sayesinde Yammer kullanan etkin kullanıcı sayısı ve bu kullanıcılara ait oturumun kapatılıp kapatılmayacağı seçeneği yöneticiye sunulmaktadır. Oturumun kapatılma seçeneği seçilirse aktif Yammer kullanan kullanıcıların oturumlarını yeniden açması gerekecektir. Bu durumun bildirileceği kullanıcılara iletilebilecek örnek metin de yöneticilere sunulmaktadır. Gerekli ayarlamaların yapılması ile “Yes,I am ready” seçeneği ile devam edilir.

Yapılan ayarın kaydedilmesi için Yammer yönetim panelinden “Save” butonuna tıklanır. Böylelikle artık kullanıcılar Office 365 kimliklerini Yammer uygulamasında da kullanmak zorunda kalıp, tek bir kimlik ile Office 365′in tüm servislerine erişim sağlamış olacaktır.