Skip to content

Kurumsal portal çalışan bağlılığını nasıl artırır?

Kurumsal portal çalışan bağlılığını nasıl artırır?

Şirketlerin çoğunlukla uyguladıkları ve bu uygulamaların yeterli olduğunu düşündüğü ancak eksik yaptığı bir yöntem olan kurumsal iletişim süreçleri, çalışan bağlılığını etkileyen ve iyileştiren en önemli yöntemdir. Yöntemdir çünkü kurumsal iletişimi güçlendirmek için birçok farklı metot uygulanır. Çalışan bağlılığını ve motivasyonunu en iyi şekilde artırmak ve verimli çalışmayı düzenlemek kurum içi iletişimin güçlenmesiyle sağlanır. Bu da en kolay ve en hızlı kurumsal portal ile gerçekleşir.

Çalışanların memnuniyeti, beklentileri veya motivasyonları çalıştıkları ortamların koşullarına, açık iletişime ve gösterilen değere göre farklılık gösterir. Peki neden çalışan bağlılığı önemlidir? Bu sorunun cevabı aslında kendisi kadar açıktır. Bir şirket çalışanını memnun ettiği takdirde çalışan hem şirketini hem de müşterisini memnun eder. Şirkete bağlılığı artar ve şirkete bağlı bir çalışan, o şirket için elinden gelenin en iyisini yapmaya odaklanır, daha fazla çaba sarf eder. Müşteri memnuniyeti de çalışan memnuniyetine doğru orantılı olarak artar.

Çalışanlar, çalıştıkları şirkete güvenmediklerinde, iş ve sosyal aktivitelere katılım teşvikleri düşer. Yöneticilerini ciddiye alma olasılıkları ise bu noktadan sonra daha düşüktür. Şirket yöneticilerinin en önemli sorumluluklarının başında ekiplerindeki kişilere rehberlik ve akıl hocalığı yapmak olduğunu unutmamak gerekir. Çünkü araştırmalara göre yüksek düzeyde çalışan bağlılığına sahip şirketlerin, düşük bağlılığa sahip şirketlere göre 2,5 kat daha fazla gelir elde ettiği ölçümlenmiştir. *

Eğer mutsuz ve umutsuz çalışan kişiler şirket bağlılıklarını kaybetmişse özellikle pandemi süreci ile birlikte istifa etmeye veya sektör değiştirmeye daha fazla odaklıdır.

 

Pandemi ile birlikte şirketlerde büyük istifa hareketi başladı

Pandemi ile birlikte uzmanlar “Büyük İstifa” olarak adlandırılan gönüllü çalışan ayrılmalarında bir artış olduğu konusunda uyarıyor. Pandemi başlangıcından bu yana birçok çalışan ya temelli işten ayrıldı ya da iş değiştirdi. Bu kararlar birleşince global bir “büyük istifa” hareketine dönüştü.

Pandemi öncesinde zayıf kurum kültürüne sahip şirketlerin pandemi ile birlikte çalışanlarını daha da ihmal etmesi, maddi ve manevi açıdan destek göstermemesi çalışanların işten ayrılma veya sektör değiştirme gibi kararlar almasına neden oldu. Bu da kitlesel istifa dalgasını başlattı.

Bir araştırmaya göre kişilerin %55’inin önümüzdeki 12 ay içinde yeni bir iş aramayı planladığını tahmin ediyor. Gelen çalışan istifa dalgasına karşı koymak için kuruluşların her zamankinden daha fazla çalışan bağlılığını geliştirmeye ve mutlu etmeye odaklanması gerekiyor. **

Peki, çalışan ne istiyor?

 

Şirketlerde intranet kullanımı çalışan bağlılığını artırıyor!

Çalışan bağlılığını artırmak, iletişim süreçlerini iyileştirmek ve açık iletişim ortamı yaratmak için en iyi yöntem kurumsal iletişim platformu olan intranet’e sahip olmakla başlıyor. Intranet kullanımı şirketlerin iletişim süreçlerini geliştirmesindeki en önemli yöntemlerden biri olsa da sadece intranete sahip olmak yeterli olmayacaktır.

Pandemi öncesi veya sonrası fark etmeksizin şirketlerin iletişimlerini dijitale taşıması ve kendilerine dijital bir iş yeri alanı kurmaları gerekir. Çünkü dijitalleşen çağda dijitalleşen bir iletişim vardır. Bir şirket fiziksel olarak nasıl tasarlandıysa, dijital olarak da tasarlanmalıdır.  Yakın tarihli bir ***Gartner anketine göre, şirketlerin yalnızca %16’sı çalışanların ilerlemesini ve bağlılığını izlemek için teknolojiden yararlanıyor. Çalışan etkinliğini izlemek, çalışan davranışlarını takip etmek, anketler düzenlemek, giriş-çıkış veya mola saatlerini bilmek ve daha fazlasını görmek için teknolojiden yararlanıyorlar. Bahsedildiği gibi bilmek sadece çalışanlar için değil şirketler için de önemli. Çünkü teknolojiden yararlanan ve bilen şirketler kurum hedeflerini, stratejilerini ve gerekli iyileştirmeleri teknolojiden yararlanarak öğrendikleri bilgilerle belirleyebiliyorlar.

Çok kanallı iletişimin, yönetilmesi, uygulanması ve dağıtılması için yararlanılabilecek kurumsal portal, birçok kanalı tek bir platformda toplayan Microsoft Teams, şirketlerin ihtiyacına göre geliştirilen uygulamalar gibi çözümlerle sağlanır. Farklı kollarda farklı çözümler, dijital ofisinizi hazırlamanızda ve iletişiminizi hem içeriye hem de dışarıya yaymanızda en hızlı ve en doğru araçlar olacaktır.

Peki kurum içi portallar iç iletişimi güçlendirmek için nasıl kullanılır?

Hem çalışma hem de sosyal bir alan yaratabileceğiniz kurumsal portal sayesinde çalışanlar iş süreçlerini daha merkezi yönetebiliyor. Anında ulaşım sağlayabileceği dokümanlar, çalışan bilgileri, IK dokümanları, çalışanların ihtiyacı olan bordro bilgileri veya izin yönetimi gibi birçok bilgiye ihtiyacı olduğu an ulaşabiliyor. Bu hızlı erişim uzun prosedürlere ve beklemeye gerek duymadan gerçekleştiriliyor. Aradığını bulan ve bir dizi prosedürle uğraşmayan çalışanlar hem daha hızlı hem de daha verimli çalışıyor.

Çalışanların %85’i en çok iç iletişim güçlü olduğunda motive çalışıyor*

Kurumsal portal kullanan firmalarda çalışanlar daha açık iletişim ortamına sahip oluyor. Bunun nedenleri arasında en önemli maddelerden biri bilme isteğidir. Çünkü çalışanlar, görevlerini zamanında yapmak, amaç ve hedeflerine ulaşmak için ekstra vakit harcamayacağı süreçlerle motive olurlar. İhtiyacı olan bilgilere istedikleri an erişim sağlayabilmeleri ve bilme istekleri intranet ile oluşturulan bu hızlı iletişim akışı sayesinde her zaman karşılanmış oluyor.

Yöneticiler şirket haberlerini ve diğer ilgili bilgileri düzenli olarak intranet üzerinden paylaştığında, çalışanlar daha da motive olurlar. Çünkü herkes bilgiye aynı anda ve aynı hızda erişmiş olur.

Bu nedenle, çalışan haber bültenleri, etkinlik güncellemeleri, başarılı projeler ve çalışanlara özel tebrik mesajları gibi şirket haberleri dahil olmak üzere iç iletişimden en iyi şekilde yararlanır. Bilgiyi artırmak, şirket içi iletişimi geliştirmek, ekipleri işbirliği yapmaya teşvik etmek ve öğrenme odaklı bir düzen yaratmak için bilgileri sürdürülebilir olarak paylaşmak her zaman çalışanların daha motive olmasına ve mutlu çalışmasına olanak sağlar.

Tüm bunların sonucunda şirket içerisinde iletişimi güçlü olan kurumlarda;

  • Çalışanlar o kuruma daha bağlı hisseder.
  • Kendisini o kurum ile özdeşleşir.
  • İşini sever ve daha memnun çalışır.
  • İş yerine enerjisi yüksek gelir.

En başarılı stratejilerle en doğru adımları atan şirketlerde, çalışanlar müşterilerinin ihtiyaçlarını anlamada ve karşılamada her zaman daha iyi olur. Bu da daha fazla satış ve şirketler için daha fazla gelir anlamını taşır.

Şirketinizi iletişime açın ve dijital ofis ortamınızı hazırlayın.

Birçok farklı uygulama ve çözüm şirketlerin amaçlarına ulaşabilmesini sağlar. Ancak amaçlara çalışanlarla birlikte ulaşılır. Hem yönetim hem de çalışanın bir şirket içerisinde mutlu olabilmesi için karşılıklı iletişimlerinin anlaşılabilir ve güçlü olması dijitalleşen ve bu dijitalleşmeye ayak uydurabilen ekiplerle sağlanır. Çalışanların Dijitalleşmeye adapte olabilmeleri için de öncelikli olarak kendi intranet portalına sahip olmaları gerekir.

Velocity intranet, açık iletişim ortamı sayesinde evde veya ofiste, ekibinize dijital iş yeri ortamı sunan kurum içi iletişim platformudur. Çalışanlar arasındaki iletişimi tek bir merkezden yürütebilmenizi sağlar. Kurum içi iletişiminizde fark yaratmak için size ihtiyacınız olan her şeyi sunar.

Kaynak;

*Gallup

**Marketing Türkiye

***Gartner