Skip to content

Powershell ile PowerBI kullanarak Real Time Dashboard yaratılması – Giriş

Powershell ile PowerBI kullanarak Real Time Dashboard yaratılması – Giriş

Powershell ile ortamımızdaki bulunan sunucu veya istemcileri mevcut Cmdlet, WMI veya CIM teknolojileri sayesinde remote query yöntemlerini kullanarak aldığımız cevaplara göre HTML raporlar oluşturabiliyoruz. Bu oluşturulan HTML raporlar organizasyonun ihtiyaçlarına göre değişiklikler gösterebiliyor. Biraz daha kod tarafına değinirsek bu HTML raporlarına CSS eklenerek yapılırsa gerçekten çok başarılı sonuçlar elde edebilriz. Powershell ile gerçekleştirip aldığımız sonuçları IT Departmanına notification e-mail olarak gönderme şansımız var. Bu kısımda Monitoring tarafında fazla ulaştırılan notification belli bir süreden sonra bakılmaz hale gelebiliyor, dikkat edilmesi gereken anlamlı değerlerin karşımıza getirilmesi gerekiyor.

Kullanılan third party yazılımların yetemediği noktalarda araya Powershell araya eklenip alınan sonuçları bir şekilde notification haline döndürebiliyoruz. Blog içerisinde bir çok HTML raporlar paylaştım. Fakat hayalimde olan bu bilgilerin tek, heryerden erişelebilirlik ve her türlü cihazlardan esnek bir şekilde bakabilmesiydi.

Son zamanlar da Microsoft Power BI hızla yükselen yıldızı ile beraber ve Microsoft’un PowerBI için bizlere sunduğu REST API kullanarak, Powershell tarafında aldığımız sonuçları anlık bir şekilde PowerBI tarafına göndererek Real Time Monitoring sayfaları oluşturulabilir. Microsoft Power BI tarafında oluşturulan Dashboard sayfalarına isterseniz Web Browser veya Mobile uygulamalar sayesinde erişebilir ve oluşturduğunuz sayfalara bakabilirsiniz.

Mobile kısımda PowerBI desteklendiği platformlar; IOS, Windows, Android olduğunu söylemekte fayda var.

Hemen aşağıdaki kısımda yayınlamış olduğum Real Time Dashboard sayfamı mobile phone üzerinden görüntüsünü bulabilirsiniz.

Bu yazı serimiz de Powershell gücünü kullanarak aldığımız sonuçları PowerBI içerisinde yayınlayarak IT Departmanları için kolay, istenilen veriye istenildiği yerden ulaşılmasını sağlamak.

Yazımızın aşamaları aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır.

  • Powershell içerisine PowerBI Modülünün eklenmesi
  • PowerBI client app register adımları
  • Powershell ile PowerBI içerisine Authentication işlemleri
  • Powershell verilerini PowerBI içerisine göndermek
  • PowerBI üzerinde Dashboard oluşturma ve yayınlamak