... Skip to content

Son Dakikada Son Tarihin Bugün Olduğunu Öğrenip Panik Olmaya Son Verecek Kombinasyon: İç İçe Eğer & Bugün

Son Dakikada Son Tarihin Bugün Olduğunu Öğrenip Panik Olmaya Son Verecek Kombinasyon: İç İçe Eğer & Bugün

Eğer fonksiyonun mantığına baktığımızda değerlendirilmesi gereken bir koşul vardır. Bu koşulun sağlanması ve sağlanamaması durumunda bu fonksiyon kullanılarak farklı seçenekler döndürülür. Örneğin; satış listenizde eğer satılan ürün kısa çorapsa fiyatına 3 ₺ yazdıralım, kısa çorap değilse fiyatını 4 ₺ olarak yazdıralım. Peki çorapta bu tercihler kullanılsın ama ya çorapların yanında V yakalı kazaklara 60 ₺; diğer kazaklara da 55 ₺ değer belirlemek istersek ne olur? Buradaki can simidimiz iç içe eğer olacaktır. Bunların yanında ürünlerin mağazaya geleceği güne göre listede çeşitli talimatlar belirtmek istersek nasıl bir yol izlemeliyiz? İşte bu makalemizde bu tip durumlar için kullanabileceğimiz iç içe eğer ve bugün fonksiyonunu konuşacağız.

Elimizde kişilere göre ödeme miktarları ve son ödeme tarihlerinin olduğu bir listemiz mevcut. Bugünün tarihini de H1 hücresine BUGÜN() fonksiyonunu yazarak elde ettik.

İstediğimiz durumları, C2 hücresini temel alarak şu şekilde yazabiliriz:

Eğer C2 hücresindeki tarih bugün ise  “Bugün ödenmeli” yazsın.

Eğer C2 hücresindeki tarih bugünden eski bir tarihse “Ödendi” yazsın.

Eğer C2 hücresindeki tarih gelecek bir tarih ise “Ödenecek” yazsın.

Bu koşulların hepsini tek bir hücrede yazabilmek için iç içe eğer ve bugün fonksiyonlarını birlikte yazmamız gerekiyor. BUGÜN() fonksiyonu, bulunduğumuz günün tarih formatını bize verir. Formül yazımına geçtiğimizde hangi koşuldan başlamak istersek başlayabiliriz.

Excel, tarihleri de arka planında sayı olarak tuttuğundan dolayı tarihlerle toplama, çıkarma yapılabilir; mantıksal operatörlerle beraber kullanılabilir. Bu sebeple tarihleri geçmiş ve gelecek tarih olarak sınıflandırabilmemizi kolaylaştırır.

Formülü durum sütununa uyguladığımızda, sütunda, istediğimiz ifadeleri hızlıca elde ettik. En güzel kısmı, Excel, BUGÜN() fonksiyonu ile tarih bilgisini verirken bilgisayarın sistem bilgilerinden yararlandığı için her gün buradaki durumlar güncellenecek. Bu da her gün aynı işlemleri yapmak, her gün yeniden listeler oluşturmak gibi büyük zaman kayıplarının önüne geçilebileceği anlamına gelir.

İç içe eğer fonksiyonu ile birçok fonksiyonu kombine edebilirsiniz. Böylelikle iç içe eğer fonksiyonunu daha kullanışlı hale dönüştürür ve işlerinizi daha verimli şekilde halledebilirsiniz.

Bir dahaki makaleye kadar hoşça kalın.